Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Technické sympózium

Dňa 23.11.2023 sme sa my, žiaci tried sexta, 2.A a 3.N cez 4.-7. hodinu zúčastnili Technického sympózia. Na úvod sa nám prihovoril pán profesor Kopček, pani zástupkyňa Šperková a sympózium moderoval pán profesor Šunderlík. Technické sympózium má na našej škole vraj už istú tradíciu. Prednáškami a workshopom nás sprevádzali zaujímaví hostia z vysokoškolských kruhov z viacerých slovenských univerzít.

Toto nevšedné spestrenie vyučovania sa skladalo z troch častí. Úvodná bola zameraná skôr na informatiku, respektíve vývoj aplikácií a počítačových hier. Dozvedeli sme sa, ako prebieha vytváranie počítačových hier, ako sa tvorí grafika... alebo, pre odvážnejších, ako uspieť na trhu s vlastnou hrou, či aplikáciou. Získali sme tiež poznatky o pozitívnych a negatívnych účinkoch hrania hier. Dospeli sme k záveru: všetkého veľa škodí.
Veľa toho bolo, ale verím, že nie na škodu aj v ďalšej časti. Na workshope s názvom „Virtuálne stavby“, sme testovali aplikáciu na rozvoj logického a priestorového myslenia. Za úlohu sme mali vyriešiť päť úloh. Prvá bola jednoduchá, tak sme sa s chuťou zahryzli aj do druhej a tretej. Lenže nebolo všetko také ružové, ako sa na prvý pohľad zdalo. Na piatej sme sa už dosť natrápili. Nejeden si na nej zuby vylámal. Aby toho nebolo málo, tí šikovnejší, ktorým zuby zostali ;-) dostali aj bonusové úlohy. Odchádzali sme odtiaľ naozaj vyčerpaní, ale s dobrým pocitom, že sme sa niečo nové naučili a precvičili si mozgové závity.
Záverečná časť bola skôr fyzikálno-chemická. Získali sme poznatky o tom, ako sa experimentálne zisťujú vlastnosti materiálov, prečo je potrebné poznať ich vlastnosti, ale aj niečo o keramike. Nikdy som nevedel, že keramika má toľko rôznych využití v technike. Bolo to skutočne zaujímavé.
Verím, že toto sympózium nás všetkých obohatilo. Ten, koho zaujímajú technické odbory tu mohol nájsť inšpiráciu pre budúcnosť, avšak aj tí menej technicky zanietení si tu určite našli niečo, čo ich oslovilo.
Ďakujeme našim profesorom, že nám takto spestrili vyučovanie. Naučili sme sa niečo, čo sa na hodinách neučí.

Text: Dominik Čepček (sexta) foto: Michaela Némethová, Ján Šunderlík

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac