Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Naši mladí štúrovci na olympiáde

V dňoch 15.10. až 21.10. prebiehal v našej škole 13. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry – školský rok 2021/2022 v kategórii C. Zapojilo  sa do nej 18 žiakov z tercie a kvarty.
Olympiáda je rozdelená do 3 zložiek: jazykový test, transformácia textu, rečnícka (ústna časť).

Jazykový test sa uskutočnil online formou v multimediálnej učebni, ostatné dve zložky boli v našej réžii. Transformácia textu znamená, že žiaci daný text musia zmeniť na určitý slohový žáner, ktorý sa hodnotí podľa predpísaných kritérií: vonkajšia, vnútorná forma, kompozičné prvky, štylistika, pravopis, syntaktické konštrukcie a pod. Transformácia textu: Ľudovít Štúr - kodifikátor. Úlohou bolo vytvoriť sloh – rozprávanie s prvkami opisu na základe informácií z  prečítaného textu. V tretej časti  si účastníci olympiády vyskúšali svoj rečnícky talent na tému: V čom vidím nebezpečenstvo sociálnej siete? Hodnotil sa celkový dojem, pohotovosť, kultivovaný prejav, obsah, prozodické vlastnosti prejavu, originálnosť.

    Bola to veľmi náročná úloha pre vyučujúce tvoriace komisiu, pretože výkony detí boli na vysokej úrovni, všetci výborne zvládli tému  aj  prozodické  vlastnosti prejavu. Výsledky a vyhodnotenie olympiády je nasledovné:
1.    miesto (s postupom): Eliška Petrušková /kvarta/
2.    miesto: Júlia Vojtechová /tercia/
3.    miesto: Linda Dalošová /tercia/, Adam Bakyta /kvarta/, Štefan Jančuš /tercia/, Dorota Horáková /tercia/


    Eliške Petruškovej držíme palce v okresnom kole a všetkým zúčastneným ďakujeme za prípravu, energiu, usilovnosť a za vytvorenie príjemnej atmosféry.

(text: G.K. + A.S.)

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac