Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Aj počítač počúval recitátorov

Dňa 2. februára si každoročne pripomíname výročie narodenia P. O. Hviezdoslava prostredníctvom recitačnej prehliadky poézie a prózy.
Aj v našej škole sa dňa 25. 1. 2022 (utorok) v popoludňajších hodinách konalo školské súťažné kolo druhej a tretej kategórie v prednese literárnych textov.

Ani online forma nebola prekážkou pre žiakov 8-ročného gymnázia, ktorí predstavili svoje schopnosti naučiť sa umelecky spracovať literárny text a predniesť ho pred porotou, ktorú tvorili učitelia slovenského jazyka.

Odzneli texty od rôznych autorov staršieho a novšieho obdobia. Napríklad S. Chalupku striedal D. Tarageľ, za J. Kráľom nasledoval J. Kostra. Nedali sa zahanbiť ani ľudové rozprávky. Vypočuli sme si aj diela autorov V. Machotu, Jeníčkovej, Š. Pártošovej, S. Tomičkovej, M. Rúfusa.

Súťažiacich bolo trinásť, ale víťaz môže byť len jeden.

P. O. Hviezdoslav má vo svojom dátume narodenia dvojky. Recitátorka Júlia Vojtechová dokázala, že Hviezdoslav je jednotkou medzi slovenskými básnikmi a jeho verše upútali nielen súťažiacu, ale aj porotu a v kategórii poézie zvíťazila. O postupové miesto v próze úspešne zabojovala súťažiaca Dorota Farkašová, ktorá svojím textom dokázala, že len ľudská tvár má hodnotu. Obe súťažiace sú z tretej kategórie. V druhej kategórii porota neudelila postupové miesta.
Reprezentantkám našej školy želáme v ďalšom kole súťaže, aby mali radosť z literatúry, radosť z umenia a predovšetkým Božiu milosť a požehnanie.

(text: M. Hlavatá)

 

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac