Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Hviezdoslavov Kubín opäť na GCM

ObrázokDnes sa v aule školy zišli naši najmladší recitátori, víťazi triednych kôl, aby ukázali svoje majstrovstvo v prednese poézie a prózy na školskom kole Hviezdoslavovho Kubína. Z ich úst sa šírila tvorba slovenských i zahraničných autorov. Aulou zneli ukážky z diel nielen klasikov, ale aj súčasných moderných spisovateľov. Porota v zložení Mgr. Gabriela Kratochvílová, PaedDr. Mária Hlavatá a Mgr. Ladislav Lorincz to  vôbec nemala ľahké.

 

Pred vyhlásením výsledkov  všetkým súťažiacim p. profesorka Kratochvílová poskytla cenné rady do ďalšieho kola. Poukázala na to, ako pri prednese využívať  tempo, rytmus, ako pracovať so silou hlasu, dôrazom, melódiou a inými prozodickými vlastnosťami reči. Ako  opatrne narábať s gestami a postojom. Pripomenula im zároveň, akú dôležitú úlohu zohráva pauza v umeleckom prejave.  Nezabudla recitátorov pochváliť za očný kontakt s porotou a divákmi. Súťažiacim  poradila, ako lepšie vypointovať text, aby dosiahli  vyšší efekt, pozornosť a zatraktívnili atmosféru. Na záver ocenila recitátorov za peknú artikuláciu a najmä  za to naše pekné slovenské ľ.

Napokon v druhej kategórii v prednese poézie prvé miesto získala Alžbetka Záhradníková z prímy, 2. miesto obsadila Nela Šimorová z prímy. V tejto kategórii prednesu prózy vyhrala 1. miesto Nina Rusová z prímy, 2. miesto obsadila Sofia Beňová z prímy.

V tretej kategórii neudelila porota v prednese poézie 1. miesto. Druhé miesto obsadila Petra Šranková zo sekundy a boli udelené dve 3. miesta pre Demi Rolfe zo sekundy a Lianu Makvovú zo sekundy. V prednese prózy bolo udelené 1. miesto Dorote Horákovej z kvarty, druhé miesto obsadil Šimon Hladek z tercie.

Všetkým víťazom oboch kategórií zo srdca gratulujeme a držíme palce v ďalšom postupovom kole súťaže! 

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac