Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

A opäť sme recitovali

V stredu 1. marca 2023 sa v aule školy zišli naši starší recitátori, aby ukázali svoje majstrovstvo v prednese poézie a prózy na školskom kole Hviezdoslavovho Kubína v 4. kategórii. Z ich úst sa šírila tvorba slovenských i zahraničných autorov. Aulou zneli ukážky z diel nielen klasikov, ale aj súčasných moderných spisovateľov. Porota v zložení Mgr. Gabriela Kratochvílová, Mgr. Irena Lehocká PhD. a Mgr. Ladislav Lorincz posudzovala nielen ich prednes, ale aj vhodný výber literárneho textu.

 

Napokon v štvrtej kategórii v prednese poézie prvé miesto získala Dominika Bezáková z III.N, 2. miesto obsadila Dominika Škublová zo IV.N a tretie miesto získala Vanesa Klenková zo IV.B.

 

V kategórii prednesu prózy vyhrala 1. miesto Amanda Shojaii Mohajer zo IV.B , 2. miesto obsadila Alexandra Kováčová z I.N a o tretie miesto sa podelili Nikol Duchovičová z II.N a Adela Hirčáková z II.B.

 

Po vyhlásení výsledkov  p. profesorka Kratochvílová poskytla cenné rady všetkým súťažiacim do ďalšieho kola. Poukázala na to, ako pri prednese využívať  tempo, rytmus, ako pracovať so silou hlasu, dôrazom, melódiou a inými prozodickými vlastnosťami reči. Ako  opatrne narábať s gestami a postojom. Pripomenula im zároveň, akú dôležitú úlohu zohráva pauza v umeleckom prejave.  Nezabudla recitátorov pochváliť za očný kontakt s porotou a divákmi. Súťažiacim  poradila, ako lepšie vypointovať text, aby dosiahli  vyšší efekt, pozornosť a zatraktívnili atmosféru. Na záver ocenila recitátorov za peknú artikuláciu a najmä  za to naše pekné slovenské ľ.

Všetkým víťazom zo srdca gratulujeme a držíme palce v ďalšom postupovom kole súťaže!

 

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac